As part of the overall refurbishment project at the leisure and retail centre, the lighting manufacturer had been asked to design a new lighting installation to be hung in the grand entrance atrium. For this, they designed what comprised 8m wide by 10m high multi ringed unit, with an overall weight of 4 tonnes!

This was to be suspended directly over the escalators that give access to the different levels of the mall. As such it would not be possible to construct this on the ground and winch it up in its entirety. Because of this, the lighting manufacturer put CAN forward to Surgo Construction as a trusted installer of their installations where conventional access isn’t possible.

Working closely with Surgo and WSP, CAN looked at the design right through to the installation ensuring that a system could be created that allowed the various components to be broken down into smaller sections and installed up in the air just below roof level.

The works comprised the following:

– Removal of acoustic sheeting to access structural steelwork

– Drilling and fixing some 51 individual hanging brackets / wires

– Installing a steel pattress plate, then lining this with 50m2 of 36mm FINSA high strength resin board

– Screwing mirrored sheets to the underside of the pattress plate

– Then hauling up the 12 lighting rings and suspending them via 42 suspension cables to the pattress frame, in the correct  layout and to the correct length, along with the 30 electrical feed cables.

– Once all of this was complete a 153 strings of glass baubles were pulled up into place.

Working at night meant that the mall was able to remain open for business throughout the project also meaning that the very tight opening date deadline was met.

 

Duration:        7 weeks

Client:             Surgo Construction

Location:        Newcastle Upon Tyne